Szukasz inspiracji na indyjskie dania? Chcesz poznać inne dania z tego kraju niż curry?
Jeśli tak, to doskonale trafiłeś. W tym artykule dowiesz się, jakie są popularne dania z kuchni indyjskiej.
Kuchnia indyjska charakteryzuje się dużą ilością warzyw, aromatycznymi przyprawami, a także pikantnością, którą można wyczuć w większości dań. Dania wyglądają wspaniale, dzięki niesamowitym kolorom. Oto kilka tych potraw!
1. Samosa
Nazwa tej potrawy na pewno jest bardzo interesująca i zaciekawi niejedną osobę, która chce poznać kuchnię indyjską.
Samosy to indyjskie pierożki, które mają charakterystyczny kształt. Są to trójkątne pierożki, które smażone są na głębokim oleju.
Jeśli chodzi o farsz, to najczęściej są one z warzywami, mięsem lub serem panir (często używany w kuchni indyjskiej). Jak przystało na smaki kuchni indyjskiej, pierożki te są ostro przyprawione.
Najważniejszy element tej potrawy, to ciasto, które trzeba zrobić bardzo starannie i zgodnie z proporcjami. Wszystko jest tutaj bardzo ważne, nawet sposób jego mieszania. Ciasto powinno być cienkie i chrupiące, a farsz wilgotny.
Jako ciekawostkę można dodać, że danie to przybyło do Indii z Azji Środkowej w XIII wieku.
2. Chleb naan
Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, to chlebek naan będzie doskonałym wyborem.
Chlebek naan, to tradycyjny chleb w Indiach. Jest to płaski chleb, wykonany z ciasta drożdżowego. Wykonuje się go z białej mąki.
Chlebek ma kształt dużej kropli i często podawany jest z curry. Będzie także idealny do innych dań. Wyglądem przypomina podpłomyki.
Jeśli chodzi o formę jego wypiekania, to w Indiach są one pieczone w specjalnym piecu cylindrycznym, który nosi nazwę tandoor.
Jest to danie, które bardzo prosto przyrządzić. Jest miękki i doskonale nadaje się także do różnego rodzaju past.
Co ciekawe chleb naan jest bogaty w niezbędne minerały i witaminy. Dostarcza do organizmu człowieka magnez, wapń, witaminę E, białko, a także wiele innych potrzebnych składników odżywczych.
3. Pakora
Pakora to bardzo popularny rodzaj przekąski w Indiach, można ją spotkać w ulicznych barach, ale także w ekskluzywnych restauracjach.
Jednak co to takiego? Otóż pakora, to warzywa, które zatapia się w specjalnym cieście, a następnie smaży na głębokim oleju. Ciasto robi się z besanu, czyli z indyjskiej mąki. Wytwarza się ją z wielu odmian ciecierzycy.
Po wyjęciu pakory z oleju powinna być dokładnie odsączona z tłuszczu, a następnie podana klientowi.
Ten rodzaj dania traktuje się jako przystawkę i najczęściej serwuje się ją z warzywnymi dipami na ciepło. Obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy jest herbata. Bez niej nie można się obejść.
Najważniejszym jednak elementem tej całej potrawy jest jej idealne przyprawienie. To przyprawy nadają jej niezwykły smak i aromat, który tak cenią sobie nie tylko mieszkańcy kraju, ale także i turyści.
Ważne jest także, aby w cieście zanurzać małe kawałki warzyw, ponieważ dzięki temu szybciej się usmażą. Na pewno jest to jedna z ciekawszych wersji podawania warzyw.
4. Aloo tikki
Aloo tikki to małe kotleciki, które wyglądają jak placki ziemniaczane. Zrobione są one z gotowanych ziemniaków z dodatkiem ziół i przypraw. Jest to bardzo popularna przekąska, którą można znaleźć w Indiach.
Jest to danie bardzo pożywne i można je znaleźć najczęściej na ulicach Indii, na straganach miejskich.
Najważniejszym składnikiem są tutaj oczywiście zioła i przyprawy, które nadają tej przekąsce smaku i aromatu. Jest to danie proste w przygotowaniu.
Wyróżnia się dwa typy aloo tiki, jedne mają farsz w środku, a drugie nie.
Aloo tikki są bardzo chrupiące i kruche. Ich nazwa oznacza dosłownie ziemniaczane kotleciki, ponieważ aloo po indyjsku oznacza ‘ziemniaki’, a tikki, to ‘kotlecik/pasztecik’.
5. Chutney
Chutney, to indyjski sos, który przez swoje specyficzne połączenie składników nie wszystkim może odpowiadać.
To tak naprawdę niezwykle gęsty sos, który przygotowany jest z owoców, cebuli, czosnku, rodzynek, musztardy oraz przypraw, które podkreślają smak dania. Jest używany do różnego rodzaju potraw. W zależności od tego jak jest przygotowany, może być on bardziej słodki lub pikantny.
Ten gęsty sos występuje w różnych odmianach w zależności od tego, jaki owoc będzie stanowił bazę sosu. Najczęściej spotykane są sosy kokosowe, miętowe, limonkowe, a także mango.
6. Peda
Jak zawsze na końcu naszej listy przedstawiamy słodki smakołyk, który podbija podniebienia nie tylko mieszkańców tego państwa, ale także turystów, którzy odwiedzają ten piękny kraj.
Peda, to słodka przekąska, którą robi się z khoya (suszona masa mleczna), orzechów, cukru i przypraw. Jest to przysmak, który jest bardzo łatwo zrobić nawet we własnym domu.
Jest to słodka przekąska, która jest naprawdę ceniona wśród osób, które zamieszkują Indie. Są one przygotowywane podczas festiwali i uroczystości. Ofiaruje się je także bóstwom podczas uroczystości religijnych. To pokazuje jaki ważny element nie tylko kulinarny, ale i kulturowy stanowi.
Teraz już wiesz, że kuchnia indyjska, to nie tylko curry. Oczywiście stanowi bardzo ważny element kulinarny i jest wiele odmian tego dania, ale jednak Indie, to coś więcej! Teraz już będziesz wiedział jakich dań warto spróbować w tym kraju. Dzięki temu poznasz prawdziwe smaki i aromaty, ponieważ nic nie smakuje lepiej niż danie, które możesz zjeść w kraju jego pochodzenia.