W dzisiejszych czasach coraz więcej kobiet chce wyglądać jak światowej sławy top modelki. Ciągłe diety, intensywne ćwiczenia czy liczenie kalorii stało się więc dla wielu z nas codziennością. Aby jednak skutecznie walczyć ze zbędnymi kilogramami, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Stosując się do nich z pewnością osiągniemy wymarzone rezultaty. Jeśli więc planujesz rozpocząć batalię o lepszą wersję samej siebie, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, o czym powinnaś pamiętać podczas odchudzania.
Tempo, w jakim najlepiej chudnąć
Planując rozpoczęcie diety, należy przygotować się do tego, że na samym początku kilogramy prawdopodobnie będą bardzo szybko spadać w dół. Przez kilka pierwszych dni organizm bowiem oczyszcza się oraz pozbywa nadmiaru zalegającej wody. Z tego właśnie powodu dużo kobiet traci w pierwszych tygodniach nawet po 2-3 kg w ciągu siedmiu dni. W późniejszym okresie tempo przeważnie zaczyna delikatnie hamować. Nie należy się tym jednak martwić. Jest to naturalna kolej rzeczy. Odchudzając się trzeba pamiętać o tym, że najbezpieczniej jest zrzucać ok. 4 kilogramy na miesiąc. Dietetycy twierdzą bowiem, że w ten sposób nie szkodzimy swojemu zdrowiu oraz zapobiegamy efektowi jojo. Miara ta jest jednak często zależna od wagi wyjściowej. Mając dużą nadwagę, kilogramy mogą spadać nieco szybciej.
Nie warto wierzyć w diety cud
Odchudzanie to bardzo długi proces. Nie można więc wierzyć w diety cud, dzięki którym mamy zrzucić 10 kilogramów w ciągu miesiąca. Owszem, da się tego dokonać, jednak bardzo cierpi na tym nasz organizm. Wypłukujemy z niego w ten sposób niezbędne mikroelementy i witaminy. Dodatkowo, po zakończeniu diety, z pewnością przekonamy się, że efekt jojo jest nieunikniony. Odchudzając się, należy więc zachować zdrowy rozsądek. Kilogramy odkładały się w ciele przez wiele miesięcy, czy nawet lat, dlatego ich zrzucenie nie będzie aż tak proste. Potrzebujemy więc dużo czasu, motywacji oraz silnej woli.
Nie każda dieta działa na wszystkich
Nie każda dieta będzie idealna dla wszystkich. Jeśli ktoś naprawdę sporo schudł jedząc określone produkty w wyznaczonej ilości, nie oznacza to, że z nami musi być tak samo. Każdy organizm jest bowiem inny i potrzebuje innych składników odżywczych. Układając swój plan żywienia, najlepiej zgłosić się do specjalisty. Dostosuje on indywidualną dietę, w której uwzględni nasze zapotrzebowanie kaloryczne oraz weźmie pod uwagę np. nasze choroby przewlekłe. Dzięki temu będziemy odchudzać się zdrowo i nie narazimy się np. na anemię.
Głodówka nie rozwiąże problemu
Wiele kobiet chcąc schudnąć, stosuje rygorystyczne diety, omija posiłki, dostarcza kalorie tylko w formie płynnej lub w ogóle nie je. Takie głodówki przynoszą jednak dużo więcej szkody, niż pożytku. Przede wszystkim w ten sposób nasz metabolizm zwalnia, a organizm zaczyna magazynować pożywienie oraz tłuszcz. Wszystko dlatego, że „nie wie” on, kiedy zostanie dostarczona kolejna porcja jedzenia. W efekcie, waga zamiast spadać, stoi w miejscu lub podnosi się. Warto więc odżywiać się w ten sposób? Zdecydowanie nie!
Regularność to podstawa
Walcząc ze zbędnymi kaloriami, należy pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków. Najlepiej jest więc jeść pięć razy dziennie, zachowując odstępy ok. 2-4 godzin między każdą kolejną porcją jedzenia. Oznacza to, że udając się do pracy, na uczelnie czy weekendową wycieczkę, trzeba mieć zawsze pod ręką odpowiednią ilość wcześniej przygotowanego posiłku. Na szczęście nie jest to duży problem. W sklepach dostępne są bowiem najróżniejsze rodzaje pojemników na żywność, w których możemy zabrać ze sobą zarówno zupy, jak i inne potrawy. Należy jednak pamiętać, by np. wieczorem, gotować obiad na kilka kolejnych dni. W ten sposób unikniemy szybkich posiłków na mieście i zbędnych kalorii.
Bez wody ani rusz
W diecie niezbędna jest odpowiednia ilość wody. Nawadniając organizm zapobiegniemy zatrzymywaniu się wody w organizmie (tak, dokładnie, woda odprowadza wodę), a co za tym idzie, szybciej osiągniemy wymarzoną sylwetkę. Dziennie powinno się spożyć nawet do 3-4 litrów płynów. Dobrym rozwiązaniem jest też picie szklanki wody mineralnej przed i po każdym posiłku. Nieco „zapcha” ona żołądek, dzięki czemu nie rzucimy się na podwójną porcję jedzenia, a następnie sprawi, że resztki zostaną szybciej strawione.