Drewniane stoły – które rodzaje drewna sprawdzą się najlepiej?

Klasa i elegancja, ale także prostota i tradycja – krzesła drewniane i inne meble wykonane z tego surowca sprawdzają się w najróżniejszych wnętrzach i aranżacjach. Będą pasować zarówno do niezwykle dekoracyjnych pomieszczeń, jak i prostych, minimalistycznych wnętrz. Szczególnym powodzeniem cieszą się stoły drewniane do jadalni oraz salonu, gdzie pomagają wytworzyć domową atmosferę lub zaaranżować szykowne pomieszczenie przeznaczone dla gości. Każdy taki stół wygląda jednak inaczej, charakteryzuje się niepowtarzalnym układem słojów i sęków. Wpływ na wygląd i cechy poszczególnych mebli ma też jednak rodzaj drewna, z jakiego zostały wykonane. Czym wyróżniają się stoły drewniane z dębu, jesiona czy orzecha? Sprawdź, jaki rodzaj drewna najlepiej spełni Twoje oczekiwania.

Stoły drewniane – drewno dębowe

To właśnie ten gatunek drewna zazwyczaj pojawia się przed naszymi oczami, gdy próbujemy wyobrazić sobie klasyczny, solidny drewniany stół, który stoi w domu nawet przez kilkadziesiąt lat. Dąb rzeczywiście jest materiałem niezwykle wytrzymałym, a przy tym bardzo dobrze się starzeje – taki stół albo krzesła drewniane to pewna inwestycja. Nawet po długich latach użytkowania wystarczy oddać meble do renowacji, by znów świeciły dawnym blaskiem. Stoły dębowe są drogie, ale cieszą się niesłabnącą popularnością. Są wyznacznikiem klasy, elegancji i solidności. Najczęściej stoły wykonuje się z dębu czerwonego, ale zdarzają się także meble z białego dębu.

Stoły z drewna jesionowego

Równie twardym drewnem, co dębowe, jest jesion. To nieco mniej popularny, choć coraz częściej dostrzegany surowiec do wyrobu stołów. Takie meble będą zatem niemal równie trwałe, co dębowe. Jesionowe stoły charakteryzują się przy tym sporą dekoracyjnością. W takim drewnie wyraźnie widać słoje, dostępny przekrój kolorów również jest dość szeroki. Za atut jesionowych stołów trzeba uznać również ich cenę, która jest niższa niż w przypadku stołów dębowych.

Stoły z drewna orzechowego

Solidnym materiałem na drewniany stół będzie również orzech amerykański. W europejskim stolarstwie dopiero zdobywa on sobie mocną pozycję, ale jego zalety sprawiają, że jest coraz częściej oferowany przez najlepszych producentów mebli. Charakterystyczna ciemna barwa nadaje takim stołom elegancki, wręcz ekskluzywny wygląd. Drewno orzecha amerykańskiego jest przy tym bardzo twarde. Minusem jest cena, wyższa niż w przypadku dębu. Alternatywą jest jednak orzech włoski. To również wytrzymały rodzaj drewna, wyróżniający się ciekawym ułożeniem słojów. Na stoły z orzecha warto zwrócić uwagę szczególnie przy poszukiwaniach niestandardowych kolorów – ten gatunek oferuje ich naprawdę wiele.

Stół z drewna sosnowego

W przeciwieństwie do poprzednich rodzajów drewna, sosna należy do tych bardziej miękkich. Wykonane z niej stoły będą nieco mniej wytrzymałe, za to lekkie, charakteryzujące się ciekawym wyglądem. Dość łatwo w tym przypadku poradzić sobie również z ewentualnymi rysami. Poza tym sosnowe stoły nie przyciągają kurzu, w związku z czym ich pielęgnacja będzie bardzo prosta. Atutem sosny jest także niska cena.