Nie tylko spaghetti – najlepsze rodzaje włoskich makaronów

Kuchnia włoska słynie głównie ze smacznych dań przygotowanych na bazie makaronu. Z Włochami większości z nas najbardziej kojarzy się oczywiście spaghetti bolognese przyrządzone z długich makaronowych nitek. Potrawy z tego regionu można jednak przygotować z wykorzystaniem innych rodzajów pasty. Poznaj więc listę kilku równie smacznych odmian włoskich makaronów.

Lasagne

W kuchni inspirowanej Włochami nie może zabraknąć zapiekanek makaronowych. Są one bardzo smaczne i pożywne, a dodatkowo łatwe do przygotowania. Największą popularnością cieszy się oczywiście lasagne. Jej upieczenie zajmuje dosłownie kilka chwil, dlatego często danie to gości na polskich stołach. Aby jednak całkowicie oddać jego smak, należy zaopatrzyć się w prawdziwe włoskie makarony, które staną się idealną bazą do naszej potrawy. Najlepiej wybrać klasyczną wersję, czyli duże płaty, które można zapiekać bez wcześniejszego podgotowania. W sklepach dostępne są one w wersji podstawowej, pełnoziarnistej czy nawet i bezglutenowej, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.

Farfalle

Farfalle znane są w Polsce jako tzw. kokardki. Najchętniej dodajemy je do zup bądź szybkich dań z najróżniejszymi sosami. Niekiedy stają się również, głównie przez ich ciekawy kształt, ulubionym rodzajem pasty wśród maluchów. Taki makaron z pszenicy durum można dostać w wielu odmianach. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest wybór kolorowych kokardek. Barwione są one najczęściej przyprawami bądź sproszkowanymi warzywami. Mają ciekawy smak, a potrawy przygotowane na ich bazie wyglądają efektownie, dlatego każdy chce ich skosztować.

Penne

Makaron penne to idealny dodatek do sosów z dodatkiem mięsa. Rurki nadają się również do zapiekanek oraz do faszerowania. Wszystko za sprawą ich budowy, która umożliwia umieszczenie w nich ulubionych warzyw czy serów. Wielbiciele kuchni włoskiej często wykorzystują również ten rodzaj pasty do przyrządzenia efektownie wyglądającego „makaronowego tortu”. Aby przygotować takie danie, należy nafaszerować każdą z rurek, a następnie ułożyć je w pozycji pionowej na tortownicy bądź blaszce do pieczenia. Wierzch warto polać sosem oraz posypać serem i świeżymi ziołami. Następnie należy wszystko zapiec w piekarniku i gotowe.

Makarony bezglutenowe

Chorzy na celiakię powinni sięgnąć po pyszny i zdrowy makaron bezglutenowy. Dzięki niemu każda włoska potrawa będzie smakować wyśmienicie, a osoby z nietolerancją nie będą musiały rezygnować z tego rodzaju kuchni. Pasty bez glutenu najczęściej są produkowane z:

  • mąki teff,
  • kukurydzy,
  • amarantusa,
  • ciecierzycy,
  • ryżu.

Każdy z nich ma nieco inny smak, dlatego najlepiej skosztować każdego rodzaju i wybrać swojego faworyta.